Tapír info

3. prosince 2011 v 16:32 | Eliška |  Něco málo o zvířatech

Tapír

Tapíři se svým zavalitým tělem podobají vepřům. Ovšem příbuzní s nimi nijak nejsou, stejně jako nemají nic společného se slony, ačkoli jejich horní pysk je protažen v jakýsi měkký a pohyblivý chobůtek.
Vývojově patří k nejstarším savcům na naší Zemi. Od třetihor, kdy byli velmi hojnou skupinou, se zachovali v téměř nezměněné podobě až do dnešní doby. Kdysi žili tapíři také v Evropě, v Číně a v Severní Americe. V éře člověka žijí jen v Zadní Indii, na Sumatře, v Střední a v Jižní Americe.
Přední končetiny tapírů mají čtyři prsty. Hlavní funkci má třetí prst. Je také nejsilnější a má nejlépe vyvinuté kopýtko. Čtvrtý prst, obdoba lidského malíčku, je o něco výše než tři zbývající prsty a dotýká se země jen tehdy, když se zvíře pohybuje na měkké půdě. Zadní končetiny mají tři prsty. Prostřední prst je nejvíce vyvinut.
Na vnitřní straně předních končetin, těsně pod kloubem loketním, mají tapíři bezsrstý mozol, který odpovídá kaštánkům koní. Na chodidlech se jim vyvinul pružný mozolovitý nášlapek, jaký mají i sloni a nosorožci. Lebka je pozoruhodná svými nosními kostmi. Volně vyčnívají a zvedají se do výše. Jsou jistě oporou pohyblivého chobůtku. Podobně je tomu u nosorožců. U nich nasedají na prodloužené a zesílené nosní kosti známé nosorožší rohy. I tento znak dokazuje příbuznost obou skupin.
Chrup tapírů se skládá v každé polovině čelisti ze tří řezáků a z jednoho špičáku. V horní čelisti jsou čtyři zuby třenové, v dolní jen tři. V každé polovině čelisti jsou jen tři stoličky.
Mláďata tapírů jsou světle podélně pruhovaná a skvrnitá jako selata divokých prasat.


 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama