Něco o žirafách

3. prosince 2011 v 16:10 | Eliška |  Něco málo o zvířatech
Nejvyšší savci s nejdelším krkem na naší planetě. Jejich srdce musí přečerpat až šedesát litrů krve za minutu, aby zásobilo všechny vzdálené části těla. Kresba na těle žirafy je podobná otisku prstu. Nenajdeme dvě žirafy, u nichž by byla totožná. Dnes žirafy přežívají už jen v národních parcích a v rezervacích.
Populární německý zoolog Alfred Brehm (1829 až 1884), který se proslavil monumentálním třináctisvazkovým dílem Život zvířat, spojuje název žirafa s arabským sloven zerafe - milý. Podle něj se žirafy dají snadno ochočit a velmi přilnou ke svému pánu a ošetřovateli. V zoologických zahradách, kde žirafy žijí už téměř dvě století, nejsou s jejich chovem žádné problémy. Daří se jim dobře a v zajetí se i rozmnožují.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Kromě vysokých končetin dává žirafě její výšku také neobyčejně dlouhý, svalnatý krk. Samice dorůstají až do výše 4,3 metru, samci do pěti a půl a někdy až do šesti metrů. Navzdory rekordní délce má krk žirafy stejně jako u jiných savců sedm obratlů. Liší se jen stavbou. Jsou delší (až 40 cm) a spojení mezi nimi je méně pohyblivé. Hmotnost žiraf se pohybuje od 450 kilogramů až do 1900 kilogramů u velkých samců.
Díky své výšce nemá žirafa potravní konkurenci. Až půl metru dlouhým jazykem a pohyblivými pysky, které jsou na vnitřní straně pokryty bradavičnatými výrůstky, spásá listy, výhonky a slabé větve keřů a stromů i ve velkých výškách. Dává přednost akáciím, myrhovníkům a mimózám. Celkově její jídelníček obsahuje přes sto druhů rostlin. Denně zkonzumuje třicet až šedesát kilogramů potravy. Je typickým přežvýkavcem.
Při spásání trávy nebo při pití se musí žirafa doširoka rozkročit, aby dosáhla na hladinu. V ten okamžik je velmi zranitelná. Proto pije velké množství vody naráz a méně často.
Od ostatních přežvýkavců se žirafovití (Giraffidae)odlišili zhruba před pětadvaceti miliony let v miocénu. Ještě v pleistocénu žili i v Eurasii, v současné době jsou už jen v Africe.

ZPŮSOB ŽIVOTA
Žirafy jsou plaché, prchají před každým i zdánlivým nebezpečím. Při útěku vypadají těžkopádně, rozhazují nohy do stran a běží průměrnou rychlostí necelých dvacet kilometrů v hodině, i když v případě akutního nebezpečí dokážou vyvinout i rychlost podstatně větší.
Nejčilejší jsou po ránu a v podvečer, kdy je horko menší. Spí vstoje a jen velmi krátce. Pokud si přece jen lehnou na zem, zaujímají zcela zvláštní polohu. Dlouhý krk otočí docela dozadu a hlavu opřou o zadní nohu.
Žirafy žijí v menších nesoudržných skupinách. Samci si vedoucí postavení upevňují v potyčkách, při nichž převládají výpady hlavou a přetlačováním krkem. Jen výjimečně použijí kopyta. Poražený není vyhnán ze stáda.
Žirafy se mohou rozmnožovat po celý rok, ale většina mláďat se rodí v období sucha od května do srpna. Vlastnímu páření předchází dlouhé dvoření. Novorozená mládě váží 50 až 70 kilogramů a při porodu dopadne na zem téměř z dvoumetrové výšky. Už za necelou půlhodinu je ale schopno postavit se na nohy a sát mléko. Mláďata rostou velmi rychle, přesto až tři čtvrtiny jich nepřežijí první rok. Stávají se obětí lvů, hyen, levhartů a krokodýlů. V přírodě se žirafy dožívají zhruba pětadvaceti let, v zajetí o deset let více.

PODDRUHY
Existuje devět poddruhů žiraf, které se liší hlavně zbarvením. Například nejseverněji v Africe v Núbii a v západní Etiopii žije žirafa núbijská s bílýma nohama, které se dříve říkalo mramorovaná (Giraffa camelopardalis camelopardalis).
Nejvíce ohrožená je žirafa síťovaná (G. camelopardalis reticulata)z Etiopie, Somálska a severní Keni. Je pro ni typické rezavohnědé zbarvení, které vytváří velké skvrny oddělené úzkými bílými proužky jako sítí.
Žirafa Rotschildova (G. c. rotschildi) žije v Ugandě a tmavé skvrny mají tvar hvězdic.
Z jižních poddruhů je nejznámější žirafa masajská (G. c. tippelskirschi)z Keni, která má na okraji skvrn vroubkování a dorůstá největší výšky. Nejjižněji žije žirafa kapská (G. c. giraffa).

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama